Cake bakken met dit eenvoudige recept
16 april 2022 
in Cake

Cake bakken met dit eenvoudige recept

Cake is een absolute favoriet bij vele thuisbakkers en heerlijk om te eten bij de koffie. Het is ook een van de meest simpele recepten die je thuis lekker kunt bakken. Meestal gebruik je de klassieke verhouding van gelijke delen bloem, boter en suiker en ei. Dit maakt het ook zo makkelijk te onthouden en is het zelfs voor kinderen een geweldig basisrecept om te maken! Nu kun je lekker zelf aan de slag om een prachtige hoog gerezen cake te maken met zo’n mooie barst erin. Dat is het teken van een geslaagde cake!

  • 200 gr roomboter, kamertemperatuur
  • 200 gr kristalsuiker
  • 200 gr patentbloem
  • 4 eieren
  • Snuf zout
  • 1,5 tl bakpoeder

Yoghurtcake met glazuur

  • Verwarm de oven voor op 180° C en vet een cakeblik in met boter. Bestuif met bloem of bekleed met bakpapier.
  • Klop de boter, suiker en zout mooi glad en romig. Je kunt nu ook eventueel een smaakmaker toevoegen zoals vanille, citroenrasp of een ander extract.
  • Voeg de eieren één voor één toe. Zodra een ei gemengd is voeg je pas het volgende ei toe.
  • Zeef de bloem en bakpoeder boven de kom en klop nog enkele seconden rustig door. Stop zodra het goed gemengd is.
  • Verdeel het cakebeslag over de cakevorm, strijk glad en bak de cake in zo’n 45-60 gaar of tot een prikker er schoon uitkomt.
  • Laat de cake voldoende afkoelen voor je hem uit de vorm stort.

 Serveer lekker bij de koffie of bewaar luchtdicht verpakt tot bijna een week. Ook kun je cake prima invriezen. Bewaar het echter niet in de koelkast, cakes drogen snel uit in de koelkast.

Citroencake met maanzaad

Tips:

  • Een cake is het allermooist als hij hoog is en een mooie barst in het midden heeft. Door een dun lijntje zachte boter in het midden op het cakebeslag (in de lengte) te spuiten, kun je de barst nog meer vergroten. De visite denkt straks dat de cake van de banketbakker komt!
  • Als je de cake op een hogere temperatuur bakt komt hij mooi omhoog en krijg je die echte mooie barst!
  • Om een marmercake te maken kun je 1/3 van het beslag kleuren en op smaak brengen met bijv. 25 gram cacaopoeder of 2 el. pure matchapoeder. Marmer dit door het naturelgekleurde beslag en voila!
  • Cake kun je ook heerlijk glaceren! Gebruik hiervoor glaceerfondant, een lekkere ganache of maak een glazuurtje door wat druppels citroensap door poedersuiker te roeren.

Als je van bakken houdt weet je al dat je eigenlijk beter nooit zelfrijzend bakmeel kunt nemen. Elk recept vraagt om een andere verhouding bakpoeder of zelfs baking soda en dan klopt de verhouding van het zelfrijzend bakmeel al niet meer.

Gelukkig is de verhouding voor cake juist wel perfect! Je kunt dus prima de bloem en bakpoeder in het recept hierboven weglaten en zelfrijzend bakmeel gebruiken als je dit nog hebt staan. Het recept blijft verder gelijk.


Reactie plaatsen