Zelf amandelspijs maken

We kennen amandelspijs natuurlijk van de banketbakkersstaaf en gevulde speculaas met Sinterklaas. Maar ook van de kerststol én paasstol. Een feestelijk product dus! Maar je kunt spijs ook verwerken in boterkoek, roze koeken, gebakjes en natuurlijk in de gevulde koek.

Nu moet ik eerlijk zeggen, dat ik niet zo’n amandelspijs fan was. Totdat ik voor het eerst zelfgemaakte amandelspijs proefde. Wat een wereld van verschil met de kant en klare amandelspijs en de spijs die in vele supermarktgebak wordt gebruikt! Vaak wordt in kant en klaar amandelspijs uit de supermarkt een deel van de amandelen vervangen, door witte bonen en abrikozenpitten. Geen wonder dat de smaak van zelfgemaakte spijs zoveel lekkerder is!

Dus wat mij betreft komt kant en klaar spijs het huis niet meer in. Nee, amandelspijs maken we lekker zelf. En gelukkig is dat snel gedaan, is het niet moeilijk en heb je er slechts drie ingrediënten voor nodig: amandelen, ei en suiker.

Amandelspijs maken

Ingrediënten amandelspijs

  • 250 gram blanke amandelen (schaafsel of meel/poeder kan ook)
  • 250 gram kristalsuiker
  • 1 ei, losgeklopt
  • rasp van 1/2 citroen (optioneel)

Het recept voor amandelspijs

  • Maal de amandelen fijn in een foodprocessor. Let op: maal niet te lang, want dan kunnen de oliën van de amandelen vrij komen en dat is niet de bedoeling. Vind je een grove amandelspijs lekker? Maal de amandelen dan niet helemaal fijn.
  • Voeg nu de suiker en eventueel de citroenrasp toe en mix het even door.
  • Voeg de helft van het ei erbij en mix het door, tot het samenkomt. Is je spijs nog wat aan de droge kant? Voeg dan nog een beetje van het ei erbij. Doe dit net zo lang, totdat de spijs de gewenste stevigheid heeft.
  • Je kunt de spijs nu in principe direct verwerken in een recept. Maar wanneer je de amandelspijs nog een dag of drie in de koelkast bewaard, voordat je het gaat verwerken, wordt de spijs nog rijker van smaak.
  • Je kunt spijs ook invriezen. Dan is het enkele weken houdbaar.

Gevulde speculaas met amandelspijs

Spijs maken van amandelmeel

Als je het jezelf makkelijker wilt maken, kun je in plaats van hele amandelen, amandelmeel gebruiken, bij het maken van amandelspijs. Het is in principe hetzelfde, want amandelmeel is immers fijngemalen amandelen. Je kunt bij gebruik van amandelmeel, de stap van het malen van de amandelen dus overslaan.

Maar het malen van amandelen is een koud kunstje en zo gedaan. Ook zijn hele amandelen in verhouding goedkoper dan amandelmeel. En wanneer je zelf de amandelen fijn maalt, kun je zelf bepalen hoe grof je jouw amandelspijs wilt hebben.

De spijs gebruiken

Zoals ik hierboven al aangaf, kun je jouw zelfgemaakte amandelspijs direct verwerken in een recept. Maar wanneer je het (verpakt in plastic folie) nog een dag of drie in de koelkast bewaard, wordt jouw spijs nog lekkerder. De smaken zijn er dan nog meer ingetrokken.

En dan is het nu tijd om de zelfgemaakte amandelspijs te verwerken in een lekker recept. In een heerlijke speculaastaart bijvoorbeeld. Of in een stol of paleisbanket. Er zijn superveel recepten waarin amandelspijs wordt verwerkt. Misschien kun je zelf eens experimenteren met het toevoegen van spijs aan een koekje of taart en laat jezelf verrassen door de heerlijke smaakcombinaties.

Kerststol met amandelspijs

Reactie plaatsen