Zelf een slagroomtaart maken

De slagroomtaart is een van de meest bekende en iconische taarten die we in Nederland kennen. Je ziet hem in de vitrine bij elke goede banketbakker en het is niet weg te denken bij een verjaardag of feestje. Zelf een slagroomtaart maken is dan ook een must voor vele thuisbakkers.

Maar wist je dat zelf een slagroomtaart maken helemaal niet zo moeilijk is?! Het bestaat eigenlijk alleen maar uit een klassiek biscuitdeeg en is gevuld met heerlijke opgeklopte slagroom en vruchten. Het biscuitdeeg is simpel en snel te maken. Bedrenk deze licht met een siroopje die je op smaak brengt met bijv. een likeurtje. Kies mooi fruit (liefst in het seizoen) voor de vulling en natuurlijk ook voor bovenop. Een strak randje nootjes aan de onderkant en wat rozetten slagroom bovenop en de slagroomtaart is klaar!

Ingrediënten slagroomtaart

Biscuitdeeg

 • 5 eieren
 • 160 gr kristalsuiker
 • snuf zout
 • rasp van 1 citroen (optioneel)
 • 160 gr patentbloem

Trempeersiroop

 • 150 gr kristalsuiker
 • 130 gr water
 • 20 gr likeur/drank naar wens (optioneel) of een vanillestok
 • Vulling
 • 1000 gr slagroom (35% vet)
 • 80 gr poedersuiker
 • Vers fruit

Decoratie

 • 100 gr amandelschaafsel (geroosterd) of brésilienne
 • Vers fruit

Het recept voor slagroomtaart van biscuitdeeg

Biscuitdeeg

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet een bakvorm van 25 cm in met boter en bestuif licht met wat bloem.

Klop de eieren, suiker, zout en geraspte citroenschil au bain-marie op tot 50 °C. Haal van het vuur en klop verder op hoge snelheid luchtig en bleek.

Zeef de bloem en spatel dit voorzichtig door tot een glad beslag. Doe dit heel rustig om te voorkomen dat het aan luchtigheid verliest.

Giet het biscuitbeslag in de bakvorm en bak in ongeveer 30 minuten gaar en mooi goudbruin. Het biscuitdeeg is klaar als een prikker er schoon uitkomt of als het licht terugveert wanneer je erop drukt.

Laat het volledig afkoelen en snijdt tot slot twee keer horizontaal door.

Trempeersiroop

Breng de suiker en water in een steelpannetje aan de kook tot alle suiker is opgelost. Laat volledig afkoelen en breng op smaak met de gewenste likeur, vanillestokje of extract.

Vullen

Klop de slagroom met de poedersuiker stevig op. Was en snijd het fruit in stukjes.

Trempeer de onderste plak biscuitdeeg met wat trempeersiroop en bedek met een laagje slagroom. Verdeel wat vers fruit over de slagroom. Dek af met de middelste plak biscuitdeeg en herhaal de vullingen. Dek af met de laatste plak biscuitdeeg en trempeer ook deze licht van boven.

Maskeer de gehele taart met een laag slagroom, je mag de biscuit er niet meer doorheen zien. Druk een randje van amandelschaafsel (of brésilienne) aan langs de onderkant van de taart.

Spuit van de overgebleven slagroom mooie rozetten boven op de taart en maak af met vers fruit.

Slagroomtaart

Tips:

 1. Als de slagroom iets te stevig is kun je hem ook weer afslappen met wat vloeibare slagroom. Vooral voor het maskeren geeft dit een mooier resultaat.
 2. In plaats van vers fruit kun je ook fruit uit blik gebruiken.
 3. Slagroomversteviger is nooit nodig. Klop de slagroom gewoon mooi stevig op. Als deze een vetpercentage heeft van minstens 35% zal de slagroom niet snel inzakken.
 4. Het biscuitdeeg kun je veel makkelijker strak doorsnijden als deze een nacht in de koelkast heeft gezeten. Hij moet dan wel goed afgedekt zijn geweest in plasticfolie.
 5. Breng een dun laagje afdekgelei aan op het verse fruit om dit veel langer mooi vers en glanzend te houden.

Vierkante slagroomtaart maken

Om een vierkante slagroomtaart te maken hoef je enkel de biscuit anders te bakken. Je kunt het biscuitdeeg als vierkant bakken en dit twee keer horizontaal doorsnijden of ervoor kiezen om een grote bakplaat te bakken en hier de plakken uit te snijden.

Als je een vierkant en hoog biscuitdeeg gaat maken is bovenstaand recept voldoende voor een vierkante bakvorm van 20x20 cm. De bakwijze en overige ingrediënten blijven gelijk.

Gebruik je een bakplaat, dan smeer je het beslag uit tot 1cm dikte over de gehele bakplaat (bedekt met bakpapier). Dit bak je in ongeveer 8 minuten gaar. Snijd uit de plak biscuit de gewenste maat of vorm. Met bovenstaand recept kun je bijvoorbeeld een vierkante slagroomtaart maken van 20x20cm of een rechthoek van 15x25cm.Reactie plaatsen