Perfecte ganache maken

Ganache wordt ontzettend veel gebruikt in de patisserie. Niet zo gek. Want het is heel veelzijdig en heerlijk van smaak.
Ganache wordt vaak gebruikt als vulling in en als afwerking van gebak.

Wat is chocolade ganache precies?

Ganache is een chocolade crème. Romig en zacht van structuur en rijk aan smaak!
Heerlijk als vulling in een bonbon, taart of macaron. Ook wordt ganache vaak gebruikt als een mooie, strakke en smaakvolle topping bij een taart.

De juiste verhouding bij het maken van ganache

Ganache is super eenvoudig zelf te maken. In principe is het enige wat je nodig hebt: chocolade en slagroom.
Zorg ervoor dat je de juiste verhouding van de chocolade en slagroom aanhoudt. De verhouding verschilt per soort chocolade:

  • Pure chocolade: 100 gram chocolade en 100 milliliter slagroom
  • Melk chocolade: 100 gram chocolade en 75 milliliter slagroom
  • Witte chocolade: 100 gram chocolade en 50 milliliter slagroom

De verhouding van ganache

Het maken van de ganache

Doe de chocolade in een hittebestendige kom. Warm de slagroom op in een pannetje tot het het kookpunt bereikt. Giet het over de chocolade in de kom. Meng het door elkaar met een spatel, tot alle chocolade is gesmolten.

Je kunt de chocolade ook eerst au bain-marie smelten en daarna de slagroom beetje bij beetje toevoegen. Dan weet je zeker dat alle chocolade goed gesmolten is en dat je ganache mooi glad zal worden.

Is de ganache klaar? Dan kun je het gebruiken als vulling in allerlei recepten. Of giet het voorzichtig over een taart, zodat je een prachtige gladde topping krijgt.

Gebruik je het als vulling voor macarons, bonbons of in een taart? Dan moet je de ganache nog even laten opstijven. Dit kan het beste 24 uur op kamertemperatuur. Als je haast hebt, kun je het ook kort in de koelkast bewaren tot de juiste dikte is bereikt.

Ganache van pure chocolade

Variaties op de slagroom

Je kunt bij het maken van de ganache, de slagroom (of een deel daarvan) vervangen door een andere smaakmaker. Bijvoorbeeld door (vers) gepureerd fruit of sap, yoghurt of een (alcoholische) drank bijvoorbeeld. Dat geeft weer aan totaal andere smaak en structuur aan je ganache. 

Met de verhouding zul je dan even moeten spelen. Dat verschilt per product dat je aan de chocolade toevoegt. 

Hoe kun je ganache bewaren?

Verwerkt in een taart of in een koekje, is de ganache enkele dagen tot een week houdbaar. Heb je ganache over? Gooi het dan zeker niet weg! Afgedekt in de koelkast kun je ganache één tot twee weken bewaren en zelfs tot drie maanden in de vriezer!


Reactie plaatsen