Banketbakkersroom is een belangrijke vulling in zowel de Nederlandse banketbakkerij, als over de hele wereld.
Het is een heerlijke puddingachtige crème, die vaak wordt gebruikt als vulling in eclairs, soezen, vlaaien en tompoezen. Ook kan het als basis van de botercrème dienen.
Er zijn in de supermarkt pakjes te koop, waar je banketbakkersroom mee kunt maken. Je hoeft dan alleen wat water toe te voegen. Maar het is natuurlijk veel lekkerder om banketbakkersroom helemaal zelf te maken. Gelukkig is dit ook helemaal niet moeilijk!
Gele room
Banketbakkersroom wordt ook wel gele room genoemd. Dat is omdat de room licht geel van kleur is. Dat komt door de eierdooiers die in het recept zijn verwerkt.
Wanneer je banketbakkersroom ziet als vulling in bijvoorbeeld een tompoes of puddingbroodje in de supermarkt, is dit vaak nog een stuk geler. Dat komt doordat er in plaats van maïzena en vanille, custardpoeder is gebruikt.
Banketbakkersroom met custard
Je kunt banketbakkersroom ook met custard maken. Je vervangt dan de maïzena en vanille voor custardpoeder. Custardpoeder is vrijwel hetzelfde als maïzena, maar dan met een industriële toevoeging van kleurstof en smaak. Custard heeft dus een extra kleurtje. Het maakt dat de banketbakkersroom nog geler wordt. Daarnaast zit er ook een vanillesmaak aan custardpoeder, die niet ontzettend natuurlijk is. Daarom kies ik zelf liever voor maïzena en vanille. Maar vanille is natuurlijk hartstikke duur. Dus wil je een goedkopere variant van de banketbakkersroom maken? Vervang dan de maïzena en vanille voor custardpoeder.
Maar in dit recept maken we de banketbakkersroom op de klassieke wijze, met maïzena en vanille.
Ingrediënten voor de banketbakkersroom
- 500 gram volle melk
- 1 vanillestokje
- 100 gram kristalsuiker
- 4 eidooiers
- 50 gram maïzena
Het recept voor banketbakkersroom
- Doe de melk en de helft van de suiker in een pan.
- Snij het vanillestokje open. Schraap het vanillemerg (de zaadjes) eruit en doe het bij de melk in de pan. Voeg ook het stokje toe aan de melk.
- Warm de melk, de suiker en de vanille op in de pan. (Het mag niet koken.)
- Maak ondertussen in een schaaltje een papje van de maïzena, de rest van de suiker, en eierdooiers. Klop dit door elkaar tot het iets bleek wordt. Gaat dit erg stug, dan kun je een scheutje melk alvast aan het papje toevoegen om het makkelijker te kloppen.
- Giet een deel van de hete melk toe aan het papje en roer dit door elkaar (familie maken).
- Giet het papje in de pan met melk en vanille.
- Verhit het geheel roerend op laag vuur, tot het kookt.
- Laat het 1 minuutje koken/pruttelen.
- Schenk de banketbakkersroom op een bord of schaal en dek het af met plasticfolie. Zorg ervoor dat de folie contact maakt met de banketbakkersroom. Anders krijg je vellen op de room.
- Laat het goed afkoelen.
Klop de gele room voordat je het gebruikt nog even goed door, om de room weer mooi glad te krijgen.
In de koelkast kun je banketbakkersroom nog enkele dagen bewaren.
Je kunt banketbakkersroom niet invriezen.