Sinds ik zelf pizza’s maak, komt er geen supermarktpizza het huis meer in. Ook pizza’s afhalen doe ik liever niet meer. Want er gaat niets boven een zelfgemaakte pizza. Het is zoveel lekkerder en je kunt er eindeloos mee variëren. Niet alleen met de toppings, maar ook met het deeg zelf. Door bijvoorbeeld alleen maar de hoeveelheid water aan te passen, krijg je een heel ander resultaat
In dit artikel deel ik een basisrecept. Maar varieer vooral!
Ingrediënten pizza
Voor 3 a 4 pizza’s
- 500 gram bloem (tipo 00)
- 300 gram water
- 10 gram zout
- 15 gram verse gist (0f 7 gram gedroogde gist)
- 10 gram olijfolie (optioneel)
Het pizzadeeg maken
- Meng de bloem, het water, de gist en het zout. Let erop dat het gist niet direct met het zout in aanraking komt. Eventueel kun je het zout iets later toevoegen.
- Voeg op het laatste moment de olijfolie toe en meng tot je een mooi deeg hebt.
- Kneed het kort door. Je hoeft minder lang te kneden dan bij een brooddeeg.
Deeg laten rijzen
- Laat het pizzadeeg even 15-30 minuten op het aanrecht rusten. Dek het goed af om uitdrogen te voorkomen.
- Deel het deeg in drie of vier stukken. Bol de stukken op tot een ronde bol. Zorg dat er genoeg spanning op het deeg staat. Dat kun je controleren door licht met je vinger in het deeg te drukken. Veert het terug? Dan staat er genoeg spanning op.
- Dek de deegbollen af en laat ze 2 à 3 uur rijzen. Ze zullen dan ongeveer in volume zijn verdubbeld.
Deeg vormen tot een pizzabodem
Zie je jezelf al als een echte pizzabakker het deeg in de lucht gooien, weer opvangen, om het vervolgens om je hand te draaien? Nee? Gelukkig hoeft het niet zo moeilijk te zijn. Er zijn verschillende manieren op je deeg te stretchen tot een pizzabodem. Ik leg de meest gebruikte (en simpelste) methodes uit.
Stap 1: Lucht uit het deeg drukken.
Welke methode je ook kiest om je deeg te stretchen, het begint allemaal met lucht uit het midden van je deeg te drukken.
Bestuif je werkblad met bloem en leg een deegbolletje neer. Voor het bestuiven kun je het beste semolina gebruiken. Bloem kan ook, maar verbrandt sneller tijdens het bakken.
Zet je handen in het midden van het deeg en druk de lucht eruit. Werk zo verder naar buiten. Zorg er wel voor, dat je aan de buitenkant een rand over laat waar je de lucht niet uit drukt. Dit wordt de korst die bij het bakken een beetje omhoog komt zetten.
Stap 2: Het deeg stretchen
Je hebt nu als het ware een hele dikke minipizza. Je kunt het deeg nu verder stretchen tot een grote pizza, met de methode die jij het prettigst vindt werken
Methode: De DJ
Je plaatst je handen aan de bovenkant van het deeg, vlak tegen de rand aan. Door beide handen in tegengestelde richting te duwen, stretch je het deeg. Bij het duwen draai je het deeg een beetje, zodat je daarna een ander deel van het deeg stretcht. Ga zo door tot je een mooie ronde pizzabodem hebt.
Methode: Stuurwiel
Pak het deeg met twee handen vast en houd het in de lucht. Door de zwaartekracht z’n werk te laten doen, stretcht het deeg. Draai het deeg rond, zodat het aan alle kanten verder stretcht. Ga zo door tot je een mooie ronde pizzabodem hebt.
Methode: Zwaartekracht
Laat het deeg een stukje over je werkbank hangen. Door de zwaartekracht stretcht het deeg. Draai het deeg een stukje, zodat een ander deel van het deeg over de werkbank hangt. Ga zo door tot je een mooie ronde pizzabodem hebt.
Methode: trek en draai
Houd één hand op het deeg, om het deeg op z’n plek te houden. Met je andere hand trek je aan de zijkant van het deeg. Vervolgens draai je het deeg een kwartslag. En je doet vervolgens exact hetzelfde. Ga zo door, tot je een mooie ronde pizzabodem hebt.
Pizza beleggen en bakken
Traditioneel beleg je pizza als eerste met de saus, vervolgens de kaas en daarna pas de overige ingrediënten. Dat kan natuurlijk van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan salami, ham, kip, groenten en verschillende soorten kazen. Je kunt eindeloos variëren.
Bak de pizza op een zo’n hoog mogelijke temperatuur, het liefste op een pizzasteen. Boven- en onderwarmte geeft het beste resultaat. De baktijd is afhankelijk van de temperatuur van de oven. Een echte pizzaoven haalt soms wel een temperatuur van meer dan 450 graden. Dan is je pizza zo klaar. In mijn oven die maximaal 300 graden haalt, bak ik een pizza tussen de 6-8 minuten.