Zelf eenvoudig karamel maken

Karamel is een heerlijke smaakmaker. Het wordt vaak gebruikt als versiering op taarten of desserts. Maar het wordt ook gebruikt als basis om crèmes en andere vullingen op smaak te brengen. Wat dacht je van een heerlijke karamelganache of karamelsaus? Maar van karamel kun je ook nog hele andere lekkernijen maken. Bijvoorbeeld fudge of chocolade met karamel zeezout.

Zelf karamel maken is niet ingewikkeld. Maar… laat de karamel nooit alleen. Wat hij verbrandt snel!


Recept voor karamel

Voor het maken van karamel heb je heel weinig nodig:

Ingrediënten 

  • 500 gram suiker
  • 150 milliliter water

Materialen

  • Een steelpannetje (met een dikke bodem)
  • Een vochtig kwastje
  • Een mengkom met koud water

Je kunt zelfs met alleen suiker karamel maken. Dit noemen we ‘droge karamel’. Hierover later meer.

Hoe maak je karamel?

  1. Doe het water en de suiker in het steelpannetje en verhit het op halfhoog vuur.
    Pas op: de suiker wordt door het verhitten heel erg heet! Raak het dus niet aan.
  2. Roer niet in de pan tot de suiker is opgelost. Daarna kun je voorzichtig in de pan roeren of til de pan op en kantel de pan voorzichtig een beetje, van de ene naar de andere kant.
  3. Veeg met het vochtige kwastje de pan schoon als er restjes suiker aan de pan blijven plakken, want deze kunnen anders verbranden.
  4. Laat het rustig koken tot 180 graden en de karamel een mooie roodbruine kleur krijgt.
  5. Stop dan het kookproces, door het pannetje in de mengkom met koud water te zetten.

Laat de karamel niet te lang doorkoken, want dan wordt de smaak erg bitter.


Glucose

Je kunt eventueel een beetje glucose aan de karamel toevoegen (100 gram glucose op 500 gram suiker). Voeg dit toe aan het begin, tegelijk met het water en de suiker. Dit zorgt voor stabiliteit in de karamel en houdt het langer houdbaar. Je kunt hier ook honing voor gebruiken, maar dit heeft wel effect op de smaak van de karamel.

De karamel is klaar

De karamel is klaar en je kunt het nu gebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld toevoegen als smaakmaker in een ganache of je kunt er een karamelsaus van maken. Wanneer je de karamel laat afkoelen wordt het keihard. Giet het bijvoorbeeld uit op en een bakpapier op je werkbank. Als de karamel hard is, kun je er stukken van afbreken en gebruiken ter versiering van bijvoorbeeld een taart.

Wat is droge karamel?

Een droge karamel maak je door alleen suiker te verhitten. Dit is iets lastiger dan het maken van karamel met een beetje water, zoals hierboven is uitgelegd. Want door het toevoegen van water gaat het karameliseren wat rustiger en verbrandt je pan minder snel.

Het resultaat van de droge karamel is nagenoeg gelijk aan die van de karamel met water en suiker. Maar doordat er aan droge karamel geen water is toegevoegd is de smaak wat intenser. Perfect als smaakmaker in een mousse of bavarois.