Oranje Éclairs
Koningsdag is de dag van het jaar dat alles oranje is. Dus ook deze heerlijke oranje eclairs! We zijn allemaal bekend met de oranje tompoucen, maar deze oranje éclairs zijn een super leuke twist hierop. Maak een lekker soezendeeg en spuit mooie éclairs op. Deze vullen we met de lekkerste zelfgemaakte Zwitserse room. Deze kun je eventueel op smaak brengen met wat oranjebloesem of ander extract om het meer ‘oranje’ te maken. Tot slot de finishing touch: oranje glazuur! Helemaal klaar voor Koningsdag!
Recept: Oranje eclairs
Voor 10-12 éclairs
Soezendeeg
80 gr water
80 gr volle melk
65 gr roomboter (in blokjes)
3 gr zout
4 gr kristalsuiker
100 gr patentbloem
3 à 4 eieren
2 el. poedersuiker
Zwitserse room
300 ml volle melk
1 vanillestok
70 gr kristalsuiker
3 eidooiers
30 gr maïzena
250 gr slagroom
Glazuur
300 gr glaceerfondant (met dit recept kun je het zelf maken)
oranje kleurstof
Bereiding:
Soezendeeg
- Doe in een steelpan de melk, water, boter, zout en suiker en verhit tot de boter gesmolten is. Voeg van het vuur af in één keer de bloem toe en roer het deeg gelijk met een houten spatel tot het een bal vormt. Zet terug op het vuur en laat het deeg nog 1-2 minuten garen tot het iets aan de bodem blijft plakken.
- Laat het deeg enkele minuten afkoelen. Klop de eieren los en voeg deze in kleine hoeveelheden toe. Controleer door een streep te trekken door het deeg. Als het deeg het getrokken spoor weer langzaam opvult is het klaar.
- Verwarm de oven voor op 160-170°C. Doe het soezendeeg in een spuitzak met “PF16” spuitmond.
- Spuit eclairs op van zo’n 12 tot 14 cm lengte. Spuit rustig alles zo strak en recht mogelijk op. Bestrooi tot slot licht met wat poedersuiker. Bak ca. 45 minuten tot mooi bruin en krokant.
Zwitserse room
- Breng de melk met de helft van de suiker tegen de kook aan. Schraap de zaadjes uit de vanille en doe dit samen met het vanillestokje in de melk.
- Klop de eidooiers glad met de rest van de suiker en roer hier vervolgens ook de maïzena door.
- Giet al roerend een deel van de hete melk erbij en giet alles nu weer terug in de pan bij de rest van de melk. Verhit al roerend op laag vuur tot het kookt en laat de banketbakkersroom nog 1-2 minuten pruttelen en indikken.
- Haal van het vuur en schenk op een bord of schaal. Dek af met plasticfolie in direct contact met de banketbakkersroom en laat volledig afkoelen en opstijven in de koelkast.
- Klop de slagroom stevig en de banketbakkersroom mooi glad. Meng een derde van de slagroom door de banketbakkersroom om familie te maken. Spatel de rest van de slagroom voorzichtig erdoor.
- Bewaar in een spuitzak met kleine ronde spuitmond.
Glazuur
- Verwarm de fondant* au bain-marie tot 35 °C en breng op kleur met de oranje kleurstof.
- Doop de eclairs met de bovenkant in het glazuur. Haal ze eruit en strijk met een vinger lichtjes over de fondant om het overtollige eraf te halen. Veeg met een vinger langs de randen van het glazuur om het strak te maken.
- De oranje eclairs zijn nu klaar en kunnen het beste dezelfde dag nog gegeten worden.