Biscuit maken voor de lekkerste taarten (Kapsel)

Biscuit is een absoluut onmisbaar basisrecept voor elke bakker. Het is de basis voor vele taarten zoals de mokkataart en slagroomtaart. Eigenlijk is het niks meer of minder dan wat ei, suiker en bloem luchtig geklopt en afgebakken. Ook stapeltaarten kun je er goed mee maken. Doordat het veel luchtiger is dan cake wordt de taart dan ook gelijk minder zwaar.

Biscuitdeeg of bescuitbeslag?

Een biscuit maak je van een beslag, dus een biscuitbeslag. De termen biscuitdeeg en biscuitbeslag worden vaak door elkaar gehaald maar verwijzen wel altijd naar hetzelfde soort recept. Een deeg is een massa die je kunt kneden zoals brooddeeg en bladerdeeg. Een beslag is vloeibaar en/of luchtig en kun je niet kneden. Denk hierbij aan cake- en pannenkoekenbeslag. Heel vaak zie je recepten voor biscuitdeeg online staan of in bakboeken. Maar dit is dus gewoon biscuitbeslag.

Zit er verschil tussen biscuitbeslag en kapsel?

Nee, biscuitbeslag en kapsel zijn verschillende namen voor hetzelfde. Wel zijn er verschillende bereidingswijzen mogelijk. Zo zie je hieronder de warme methode (au bain-marie) zoals in Frankrijk de standaard is. Maar je kunt ook zonder probleem het ei en de suiker gewoon koud opkloppen direct in de standmixer.


Ingrediënten biscuitbeslag 

Voor een ronde bakvorm van 20cm

  • 4 eieren
  • 125 gr kristalsuiker
  • 125 gr patentbloem
  • Snufje zout

Het recept voor biscuitbeslag

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bestuif een ingevette ronde taartpan of springvorm van 20cm met wat bloem. 
  • Klop de eieren en suiker au bain-marie op tot het 50°C bereikt. 
  • Klop dit in de verder op hoge snelheid tot het is afgekoeld tot kamertemperatuur en mooi luchtig is geworden. Zeef de bloem en zout erboven en meng voorzichtig tot alles gemengd is. 
  • Giet in de vorm en bak 30 minuten tot het goudbruin is.