Arretjescake maken met het traditionele recept

Arretjescake is eigenlijk niet echt een cake, maar meer een soort koek. Het is een mengsel van stukjes biscuit, cacao, suiker, ei en boter. Arretjescake hoeft niet in de oven, maar wordt opgestijfd in de koelkast tot een stevige koek, die je in plakken kunt snijden.

Als kind vond ik Arretjescake één van de lekkerste dingen ter wereld. En stiekem vind ik dat nu misschien nog steeds. :)

Maar vroeger noemden wij thuis deze koek geen Arretjescake. De naam Arretjescake ken ik nog maar een paar jaar. Bij ons thuis werd deze koek ‘bruine koek’ genoemd. Een recept dat generatie op generatie werd doorgegeven. Ik was dan ook in de veronderstelling dat het een familierecept was. Tot ik het een aantal jaar geleden tegenkwam in een restaurant onder de naam Arretjescake.

Geen geheim familierecept dus. Maar wel een heel traditioneel recept, waar een leuk verhaal achter zit.


Waar komt Arretjescake vandaan?

Arretjescake is een Nederlands recept en verscheen voor het eerst in een receptenboekje van de Nederlandsche Oliefabrieken (NOF) in Delft. (Tegenwoordig Calvé).

Dit receptenboekje brachten ze uit ter promotie van hun producten: Delfia (soort frituurvet) en Delfrite (margarine). Deze beide producten konden gebruikt worden bij de bereiding van Arretjescake. 

Ter promotie van van de NOF werd in de jaren 20 het stripfiguurtje Arretje Nof ingezet. De naam van de Arretjescake komt dus van het stripfiguurtje Arretje Nof.

In het oorspronkelijke recept werd er dus frituurvet gebruikt. De frituurvet zorgde ervoor dat de koek lekker stevig en vast werd. In één koek ging wel 250 gram frituurvet. Ik herinner mij dat mijn moeder de hoeveelheid frituurvet steeds een beetje verminderde, tot ze uiteindelijk nog maar een klein stukje frituurvet gebruikte. Tegenwoordig wordt de frituurvet meestal vervangen door roomboter. (Ook in dit recept.)

Ingrediënten Arretjescake

  • 200 gram basterdsuiker
  • 50 gram cacaopoeder
  • 2 eieren
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 300 gram biscuit (Mariakaakjes)

Benodigdheden:

  • Mengkom
  • Schone theedoek
  • Deegroller
  • Cakeblik

Het traditionele recept voor Arretjescake

Het maken van Arretjescake is ontzettend simpel. In principe kun je de koek in 20 minuten maken. Daarna moet de koek nog wel een paar uur in de koelkast opstijven.

Stap voor stap

  • Klop de eieren los in een kom. Voeg de suiker toe en klop het geheel schuimig.
  • Voeg, beetje voor beetje, de cacao toe. Roer het tot een egaal geheel.
  • Vouw de biscuitjes op in een schone theedoek en sla een aantal keer hier bovenop met een deegroller, zodat de biscuitjes in stukjes breken.
    (Kijk af en toe even of de biscuitjes al genoeg gebroken zijn. Check voor de grootte van de stukjes de foto van de Arretjescake hieronder. Houd ongeveer één á twee centimeter aan. Eventueel kun je sommige stukken met de hand nog wat kleiner breken. Maar pas op dat je niet alleen kruimels overhoudt.)
  • Smelt de roomboter in een pan. Voeg de gesmolten boter toe aan het mengsel van ei, suiker en cacao. Voeg dan de gebroken biscuitjes toe en meng dit alles goed door elkaar.
  • Giet het mengel in een met bakpapier beklede cakevorm. Dek af met een stukje folie. Laat het minstens 2 á 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Haal de opgesteven Arretjescake uit het cakeblik en snijd het in plakken.

Je kunt Arretjescake enkele dagen in de koelkast bewaren.


Variaties op de Arretjescake 

Er zijn vele variaties mogelijk op de traditionele Arretjescake. Je zou de Arretjescake kunnen overgieten met een glazuur of ganache. Of je kunt de koek versieren met hagelslag of karamel-zeezout bolletjes.

Ook wordt er wel eens chocolade toegevoegd aan het recept. Deze kun je dan meesmelten met de roomboter. Hiervoor kun je pure chocolade gebruiken, maar je kunt ook variëren met witte en melk chocolade. Of vervang de traditionele biscuit voor volkoren biscuit, chocolate chip cookies of kruidnoten.

Er is van alles mogelijk met dit heerlijke traditionele recept!